25 Kasım 2013 Pazartesi

Resto du Coeurs'de başörtü yasağı

Resto du Coeurs'de başörtü yasağı


1985’de Coluche tarafından kurulan ve kış aylarında yardıma muhtaç insanlara yemek dağıtan Resto du Coeur derneği, Toulouse’lu bir ev hanımının başörtüsünü gerekçe göstererek, derneğe gönüllü olarak yardım etmesine izin vermedi.




Derneğin Toulouse’daki dağıtım merkezin müdürü, 38 yaşındaki Nora Ait Bella'nın başvurusunu beklenmedik bir nedenle geri çevirdi. Daha önce yine başka bir Sivil Toplum Kuruluşu olan Secours Populaire’de gönüllü olarak çalıştığı öğrenilen 5 çocuk sahibi 38 yaşındaki Nora Ait Bella olay hakkında, başta başvurusunu iletmek için Toulouse’da yaşadığı mahalledeki dağıtım merkezinin müdürüyle telefonla iletişime geçtiğini ve sorun yaşamadığını ancak daha sonra yüz yüze yapılan görüşmede laiklik ilkesi bahane edilerek merkezin müdürü tarafından başvurusunun kabul edilmediğini söyledi.


Olay bir kaç günde sosyal medya ve islamofobiyle mücadele eden derneklerin blog ve forumlarında büyük ses getirdi.


Gelen tepkiler üzerine, Restos du Coeur derneğinin halkla ilişkiler sorumlusu, laiklik ilkesinin derneğin temelinde yer aldığını ve de gönüllülerden dini veya siyasi aidiyetlerini dışa vuracak semboller takmamaları konusunda izledikleri kuralın yeni olmadığını söyledi.


Fransa’da İslamofobya’ya Karşı Topluluk (CCIF) derneğinin başkanı Marwan Muhammad, dini sembollerin yasak olduğununu Resto du Coeurs tüzüğünde belirten herhangi bir madde bulunmadığını, başörtülü insanları derneğin dışında tutma çabasını ayrımcılık olarak nitelendirdi.



http://www.zamanfransa.com/haber/toplum/resto-du-coeurs-de-basortu-yasagi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder