22 Kasım 2013 Cuma

Dünya Kupası yolcuları tamam

Dünya Kupası yolcuları tamam


Euro 2008 şampiyonluğuna, 2010 Dünya Kupası ve Euro 2012’yi ekleyen İspanya’nın ‘altın kuşağı’ Brezilya’da son kez sahne alacak. Aralarında Arda Turan’ın da bulunduğu Zlatan İbrahimoviç, Gareth Bale, Robert Lewandowski ve Marek Hamsik gibi yetenekler, Dünya Kupası’nı ülkeleri katılamadığı için televizyon ekranlarından seyredecek.




Brezilya’nın ev sahipliğini yaptığı 2014 Dünya Kupası’na katılacak 32 ülke kesinleşti. 736 futbolcunun ter dökeceği kupada ev sahibi Brezilya ile birlikte İspanya ve Almanya favoriler arasında gösteriliyor. Kupaya adını yazdıran isimlerden en dikkat çeken ülke ise tarihinde ilk kez bir uluslararası turnuvada mücadele edecek Bosna-Hersek. 32 yıl aradan sonra ilk kez bir Dünya Kupası’nda İskandinavya’dan temsilci olmayacak. Türkiye’nin yine evinden heyecanına ortak olduğu bir Dünya Kupasına daha şahitlik edeceğiz.


Elemelerde en büyük sürpriz Avrupa kıtasında yaşandı. Favoriler finallere gidiş biletini rahat alırken Bosna-Hersek ve Belçika’nın gruplarını lider tamamlaması geniş yankı uyandırdı. Türk futbolseverlerin yakından tanıdığı Saffet Susiç yönetiminde Bosna-Hersek milli takımı, Edin Dzeko, İbiseviç, Lucic, Pjanic, Begovic, Spahic gibi yıldızlarıyla elemelere damgasını vurdu. Grupta Yunanistan’ı geride bırakan Boşnaklar turnuvanın yolunu direk geçti. Keza Bosna-Hersek benzeri bir başarıya Belçika da imza attı.


2000’li yıllarda sessizliğe bürünen Belçika futbolu, son yıllarda yetiştirdiği genç yıldızlarla dikkati çekiyordu. Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen, Vincente Kompany, Axel Witsel, Moussa Dembele, Marouane Fellaini Eden Hazard, Kevin Mirallas, Christian Benteke ve Romelu Lukaku gibi rakiplerin korkulu rüyası olurken, Belçika kupanın ‘gizli kahramanı’ arasında gösteriliyor.


Dünya Kupası’nın en fazla şans tanınanlar sıralamasında ilk üçte, Brezilya, İspanya ve Almanya bulunuyor. Ev sahibinin avantajı olmasına rağmen Sambacıların son dönemde yıldız oyuncu çıkaramaması handikap olarak görülüyor. FİFA Konfederasyon Kupası’nı kazanarak güçlü rakiplerine gözdağı veren Brezilya, 2002 Dünya Kupası’ndaki şampiyonluğundan sonra adeta kayıplara karışmıştı.


Üst üste 3 uluslararası turnuvada şampiyon olan tek ülke unvanıyla Brezilya’ya gidecek olan İspanya’da kupayla birlikte bir dönemde kapanacak. Xavi Hernandez, Xavi Alonso, Fernando Torres, İker Casillas, David Villa gibi yıldızlar son kez bir Dünya Kupası’nda sahne alacak. İspanya’nın yaş ortalamasının yükselmesi olumsuzluk şeklinde görülürken, oturmuş oyun sistemi ve oyuncu kalitesiyle favoriler arasında üst sıraya yazılmayı hak ediyor.


Futbolda yeni bir yapılanmaya giden Almanya için ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Futbol için ‘sonunda Almanların kazandığı oyun’ yorumu yapılsada milli takım düzeyinde son başarısını 1990 Dünya Kupası ve 1996 Avrupa Şampiyonası’nı kazanarak elde etti. Panzerler, uzun bir aradan sonra ilk kez kupanın favorileri arasında gösterilirken, bunda kurdukları güçlü kadro kadar teknik patronları Joachim Löw’ün tecrübesi de etkili. Neuer, Lahm, Mesut Özil, İlkay Gündoğan, Mario Götze, Marco Reus, Toni Kroos, Bastian Schweinsteiger gibi yıldızlara sahip Amanlar teknik ve fizik gücünü kombine ederek rakipleri tedirgin edecek bir takım oldu. Adı favoriler arasında fazla zikredilmeyen Arjantin’de ise Messi’nin varlığı bu ülkeyi ister istemez kupayı kazanacaklar arasına sokuyor.


KATILACAK ÜLKELER 1. KATEGORİ: Brezilya, İspanya, Almanya, Arjantin, Kolombiya, Belçika, Uruguay, İsviçre. 2. KATEGORİ: Hollanda, İtalya, İngiltere, Portekiz, Yunanistan, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Rusya. 3. KATEGORİ: Şili, Fildişi Sahili, Fransa, Ekvador, Gana, Cezayir, Nijerya, Kamerun. 4. KATEGORİ: ABD, Meksika, Kosta Rika, Honduras, Japonya, İran, Güney Kore, Avustralya. (Gruplar, 6 Aralık’ta Brezilya’nın Costa do Sauipe şehrinde çekilecek kurayla belli olacak.)



http://www.zamanfransa.com/haber/spor/dunya-kupasi-yolculari-tamam.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder