29 Kasım 2013 Cuma

Gurbet şarkıları bir albümde toplandı

Gurbet şarkıları bir albümde toplandı


Cem Karaca, Yüksel Özkasap, Aşık Metin Türköz, Gurbetçi Rıza ve diğerleri… Bu isimleri ‘Songs of Gastarbeiter’ (Misafir İşçilerin Şarkıları) adlı bir albümde biraraya getirme fikri Bülent Kullukçu ve İmran Ayata’ya ait. Almanya’ya göçü kendi perspektiflerinden ve alışılmışın dışında bir tarzla anlatmak istediklerini anlatan Kullukçu ve Ayata, gurbet temalı 70 parçayı daha ilerleyen çalışmalarında müzikseverlerle buluşturmayı amaçlıyor.




Geçtiğimiz haftalarda Almanya’da piyasaya çıkan "Songs of Gastarbeiter" (Misafir İşçilerin Şarkıları) isimli müzik çalışması, nostaljik olduğu kadar çok renkli ve canlı bir sanat ürününü müzikseverlerin ilgisine sundu.


Çalışmaya imza atan Bülent Kullukçu ve İmran Ayata, albüm fikrinin oluşmasında farklı sebeplerin etkili olduğunu söyledi. Almanya’ya göçü kendi perspektiflerinden ve alışılmışın dışında bir tarzla anlatmak istediklerini anlatan Kullukçu ve Ayata, bunun yanı sıra bu ülkeye göç eden insanların baştan itibaren kültürel hayatın bir parçası olduğu belgelemek istediklerini dile getirdi.


Türklerin Alman kültüründeki paylarının bilinenin çok ötesinde olduğunda birleşen müzik yapımcıları, albümle bunun aksini iddia eden egemen bakışa muhalif bir tutum sergiliyorlar. Diğer bir motivasyonları ise müthiş müzik parçalarını dinleyicilerle paylaşmak.


Volume 1 olarak sıraladıkları bu ilk çalışmada; Yüksel Özkasap, Cem Karaca ve 60′lı, 70′li yıllarda ‘gurbet’e giden ‘Alamancılar’ın severek dinledikleri şarkılar yer alıyor. Ancak yarım asrı aşan göç tarihinin ortaya koyduğu müzik parçaları elbette bundan ibaret değil. Kullukçu ve Ayata bu albümün haricinde 70 parçayı daha ilerleyen çalışmalarında müzikseverlerle buluşturmayı amaçlıyor.


“Songs of Gastarbeiter”, göçün ilk yıllarında göçmenlerin yaşadığı sıkıntıların mahiyetinden, ihtiyaçlarına, önceliklerine, kullandıkları dile kadar birçok alanda yeni nesil Türklere tarihi değerde bilgiler sunuyor. Örneğin “Ich türkisch Mann“ isimli parça, o dönemlerde Türklere yönelik mevcut olan tüm önyargı ve klişelerin yanı sıra Türklerin tanımadıkları bir ülkede her şeye rağmen ortaya koydukları tutunma hikayesini gözler önüne seriyor.


Günümüzde birçok gencin kendi çok yakın tarihine bilinçli bir şekilde mesafeli durması karşısında önemli bir boşluk dolduran çalışma piyasaya çıktığı günden bu yana çok müspet tepkilere mazhar olmuş. İmran Ayata, asıl desteği şarkıların gerçek sahipleri olan ‘gurbetçi Alamancılar’ ve onların ‘yeni vatan’a yerleşmiş torunlarından bekliyor.



http://www.zamanfransa.com/haber/kultur-sanat/muzik/gurbet-sakilari-bir-albumde-toplandi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder