18 Aralık 2013 Çarşamba

Asgari ücrete %1.1 oranında zam

Asgari ücrete %1.1 oranında zam


Fransız Hükümeti, bu sene asgari ücrette (SMIC) ekstra bir artış olmayacağını, senelik kanuni artışın uygulanacağını duyurdu.




Asgari ücretle çalışanlara kötü haber... Fransız Hükümeti, bu sene asgari ücrette (SMIC) ekstra bir artış olmayacağını, senelik kanuni artışın uygulanacağını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, 2014 yılında asgari ücrete %1.1 oranında zam yapılacak. Bu oran, Fransa'daki enflasyon oranının iki katını oluşturuyor. Her sene olduğu gibi, bu sene de sendikalar daha büyük oranda bir artış talep etmişlerdi. Buna karşılık, işverenler, işçi masraflarını artırdığı gerekçesiyle bu artışa karşı çıkmışlardı.


Asgari ücrette ekstra bir artış yapılmamasının iki nedeni bulunuyor. Öncelikle, ekonomi uzmanlarına göre, bu tür bir artış işçi masraflarını artırıyor. Fransa, Uluslararası Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı'nın (OCDE) asgari ücretin en yüksek olduğu ülkeler sıralamasında 2. sırada yer alıyor. Şu anda Fransa'da aylık brüt asgari ücret 1.430 euro.


İkinci neden ise artan işsizlik. Ekonometri alanında yapılan çalışmalara göre asgari ücretteki artışlar, bir yandan işçi masrafları artırırken, diğer yandan maaşlı çalışan kişilerin satın alma gücünü artırarak ekonominin canlanmasına katkı yapıyor. Ancak bu husus, ekonomiye yarardan çok zarar getiriyor. 2012 yılında, asgari ücrete yapılan ekstra zam yaklaşık 2 bin kişinin işten çıkarılmasına neden olmuştu.


SMIC, Fransa'da maaşlı çalışan bir kişiye saat başı ödenmesi gereken minimum ücret anlamına geliyor. Bugün bu miktar, saat başına 9.43 euro. Fransa'da 1950 yılından beri var olan SMIC uygulaması, 2012 yılında yeniden düzenlenmiş ve fiyatlardaki artış oranına göre her sene tekrar hesaplanması öngörülmüştü.












http://www.zamanfransa.com/haber/ekonomi/asgari-ucret-e-1-1-oraninda-zam.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder