Doç. Dr. Sinan Canan, "Beyin, bilinen evrendeki en karmaşık nesnedir. Beyin asla bir makine değildir. Beyin gerçekliği çarpıtır, yalan söyler, anlam verir, hikâyeler uydurur ve öznel bir evren kurar. Bu evrendeki en gelişmiş hayatta kalma donanımıdır." dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kritik Analitik Düşünce Topluluğu tarafından konferans düzenlendi. 'N-Beyin' başlıklı konferans, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Sinan Canan ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Görevlisi Serkan Karaismailoğlu tarafından verildi. OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansa Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Halis Ölmez ve Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
"BEYİN BU EVRENDEKİ EN GELİŞMİŞ HAYATTA KALMA DONANIMIDIR"
N-Beynin ne anlama geldiğini anlatan Doç. Dr. Sinan Canan, "N-Beyin dememizin temel sebeplerinden bir tanesi beyin ile ilgili hikâyeleri, 'en'leri açıklamak içindir. Biz size beynin reklamını yapmaya geldik. 1,4 kg bir beynimiz var. Burada beynin işlevlerine bakacağız. Beyin, bilinen evrendeki en karmaşık nesnedir. Beyin asla bir makine, bilgisayar ya da sabit bir sürücü değildir. Beyin gerçekliği çarpıtır, yalan söyler, boşlukları doldurur, anlam verir, hikâyeler uydurur ve öznel bir evren kurar. Gerekmedikçe bilinci kullanmaz. Peki, beyin nedir? Bu evrendeki en gelişmiş hayatta kalma donanımıdır. Biz bilim adamları olarak beynin maddi yapısı nedir ona bakıyoruz. Beynin bir kesitine baktığımızda aslında daha basit bir yapı meydana çıkıyor. Biraz daha detayına inmek gerekiyor. En karmaşık şey aslında beynin dışındaki beyin kabuğudur. Hayallerimiz, algılarımız, görme, işitme ne varsa çoğu burada oluşur. 20 milyar kadar sinir hücresi burada bulunuyor." diye konuştu.
"DÜNYAYI VE EVRENİ ANLAMA ANNE KARNINDA OLUŞUYOR"
Konuşmasında, "Beynin ne yaptığını nerden biliyoruz?" sorusuna cevap arayan Canan, şu bilgileri verdi: "Beynin ön kısmı insani değerlerimizi yöneten kısımdır. Bu kısım zarar gördüğünde insan da zarar görüyor. MR, tomografi gibi tekniklerle artık beynin içini görebiliyor ve anatomik durumu araştırabiliyoruz. Kalbimiz beynimize günde 57 damacana kan pompalar. Bir iki dakika kan akımını kesecek olsanız beyin büyük hasar görecektir. Bu bağlantılar çok önemli. Bu bağlantılar anne karnında oluşuyor. Anneyle kurulan her kontak, her etkileşim beyinde yepyeni yollar oluşturuyor. Dünyayı ve evreni anlama işte burada başlıyor."
http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/aile-saglik/evrendeki-en-gelismis-hayatta-kalma-donanimi-beyin.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder