18 Aralık 2013 Çarşamba

Fransız Polisi: Çeteler yabancıların tekelinde

Fransız Polisi: Çeteler yabancıların tekelinde


Fransız Polisi Organize Suçlar Bilgi, İstihbarat ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (Sirasco), Fransa'da mafyaların olmadığını buna karşılık köklü organize suç örgütlerinin bulunduğunu belirtti. Raporda Alsace bölgesindeki Türklerin uyuşturucu ticaretine hakim oldukları da iddia edildi.




Fransız Polisi Organize Suçlar Bilgi, İstihbarat ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (Sirasco), Fransa'da mafyaların olmadığını buna karşılık köklü organize suç örgütlerinin bulunduğunu belirtti. Raporda Alsace bölgesindeki Türklerin uyuşturucu ticaretine hakim oldukları da iddia edildi. Bu çetelerin devletin yerine geçecek kapasitede olmadıkları, buna karşılık daha küçük ve yerel ölçekte faaliyet gösterdikleri ve topluma karşı büyük bir tehdit oluşturdukları ifade edildi.


Her milletin bir suç dalı

Araştırma, aynı zamanda Fransa'da artan suç oranlarında farklı milliyetlerin etkisini de ortaya koydu. Rapora göre, uzun süreden beri Fransa'da faaliyet gösteren Asya ve Afrika kökenli örgütlerin yanı sıra, Balkanlar, Kafkaslar ve Rusya kökenli örgütler de listeye eklenmiş oldu. Türk kökenli örgütlerin ise Alsace bölgesinde uyuşturucu ticaretine hakim oldukları iddia edildi. Ayrıca, rapora göre Türkiye üzerinden gelen uyuşturucu ve kokainin dağıtımında Arnavut çeteler önemli paya sahip. Eski Yugoslavya ülkeleri ise silah kaçakçılığını elinde bulundururken, Rusların ise kara para aklama işinde etkin olduklarının altı çizildi.


Suç örgütlerinin artan etkisi

Sirasco'ya göre çete ve mafya tipi yapılanmalar Fransa'da son zamanlarda artan etkinlik gösteriyor. 140 sayfalık rapor, 2012-2013 yıllarında yabancı suç örgütlerinin faaliyetlerinin çok hızlı artış gösterdiğini ve bu tip örgütlerin daha çok banliyölerde geliştiğini ortaya koydu. Fransız polisine göre, "Gürcistan'da 2005 ve 2013'te çıkarılan ve mafya ve benzeri suç örgütlerine mensup olmayan suçluların ülkeyi terk etmesi koşuluyla affedilemelerini öngören af yasaları Avrupa'da suçluluk oranının artmasında büyük oranda etkili."


Aynı şekilde, faillerin geçici bir süre için Fransa'da bulunan ancak bu sürede kriminel örgütler için suç işleyen kişilerden oluştuğunu belirtti. Örneğin, hırsızlık olaylarında Romanlar'ın sayısının gün geçtikte arttığının altını çizen rapor, suça bulaşmış küçüklerin neredeyse tamamının Romanlardan oluştuğunu ve bir kısmının suç örgütleri ile bağının bulunduğunu belirtti.






http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/fransiz-polisi-ceteler-yabancilarin-tekelinde.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder