30 Aralık 2013 Pazartesi

Ruhun da ‘check-up’ı var…

Ruhun da ‘check-up’ı var…


Ruh sağlığına yatırım yapmak ülkemizde hâlâ ihtiyaç olarak görülmese de durum aslında bunun tam tersi. Hangi psikolojik rahatsızlığa eğilimi olduğunu ya da risk grubunda olup olmadığını öğrenmek isteyenler içinse artık psikolojik check-up var…




Fiziksel sağlığımız konusunda evhamlı bir millet olduğumuzdan başımız ağrısa doktor yolunu tutuyoruz. Ne var ki fiziksel rahatsızlıkların psikolojik kökenli bir hal aldığı çağımızda, ruh sağlığını koruma konusunda da aynı titizliği gösterdiğimiz söylenemez. İşte bu ihtiyaçtan doğan psikolojik check-up uygulaması, kendinize birkaç saatlik bir süre ayırarak ruh sağlığınızın yerinde olup olmadığını ya da ne gibi rahatsızlıklara eğilimli olduğunuzu öğrenmenizi sağlıyor.


Uygulama, ciddi psikolojik rahatsızlıkların tespitinin yanı sıra iletişim, öfke, kaygı ve uyku bozukluklarının, unutkanlık ve mutsuzluk gibi problemlerin günlük hayatı ne şekilde etkilediği ve hastalık düzeyinde olup olmadığının tespitinde de kolaylık sağlıyor. Ayrıca kronik yorgunluk, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, cinsel işlev bozuklukları, halsizlik, depresif ruh hali, gerginlik ve strese bağlı fiziksel bozuklukların görünenin ötesinde bir rahatsızlığın habercisi olup olmadığına dair de ipuçları veriyor.


Yaklaşık iki aydır psikolojik check-up uygulaması yapan Nişantaşı Doktorlar Merkezi’nin uzmanlarından Psikolog Nergis Özdinç Azanpa, uygulamanın birtakım ruhsal tarama envanterlerinin birleşiminden oluştuğunu söylüyor. Toplam 90 sorunun yer aldığı check-up’ta kişilerin kaygı ve takıntı düzeyi, sosyal ilişkileri algılayış biçimi, stres düzeyi gibi ölçümler yapılıyor. Çıkan sonucu gözlem yoluyla doğrulamak için psikologlarla da özel görüşmeler oluyor. Orta düzey riskteki kişilere psikoterapi yöntemi tavsiye edilirken, ileri boyuttaki rahatsızlıklarda kişiler zayıf ya da riskli yanları için psikiyatrist ya da nöroloğa yönlendirilebiliyor. Ayrıca psikolojik sorunlar nedeniyle uzun süredir ilaç kullanan kimselerde düzelme olup olmadığını tespitte de etkili bir yöntem olarak görülüyor.


Fiziksel sağlık ile ruh sağlığının birbirinden ayrılamayacağını söyleyen Azanpa, psikolojik anlamda sağlıklı bireylerin fiziksel hastalıklara yakalanmasının daha düşük ihtimal olduğunu, psikolojik anlamda güçlü bireylerin stresle baş etme ve problem çözme becerilerinin de daha gelişmiş olduğunu ifade ediyor. Ruh sağlığını ciddiye almanın sanılanın aksine lüks olmadığını ifade eden uzman psikolog, check-up’ın oldukça düşük bir meblağ karşılığında yapıldığını ve sadece psikolojik sorunlar yaşayan bireylerin değil, kişisel anlamda kendini geliştirmek isteyen bireylerin de uygulamaya ilgi gösterdiğini söylüyor.



http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/aile-saglik/ruhun-da-check-up-i-var.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder