18 Aralık 2013 Çarşamba

Emniyet'te 5 şube müdürü görevden alındı

Emniyet'te 5 şube müdürü görevden alındı


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla başlatılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda ilginç gelişmeler yaşanıyor.




Türkiye’yi sarsan rüşvet ve yolsuzluk operasyonundan sonra sabah saatlerinde İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, 5 emniyet müdürünü görevden aldı.


Merkezi’nde İran asıllı Rıza Zarrab’ın olduğu, 3 bakanın oğlu, bürokratlar ve işadamlarının adının karıştırdığı büyük yolsuzluk operasyon sonrası bugün sabah saatlerinde İstanbul Emniyeti’nde görevli 5 Şube Müdürü görevden alındı. Dün gece Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’a gelmesinden sonra sabah emniyet müdürlerinin alınması manidar olarak değerlendirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün baypas edilerek görevden alınmalarının direk Hüseyin Çapkın kanalıyla İstanbul’dan yapıldığı belirtiliyor.


Görevden alınan en ilginç müdür bu yıl yeni kurulan Kaçakçılık Şube Müdürü Tuğrul Turhal oldu. İstanbul Emniyeti’nde Kaçakçılık Şubesi bu yıl Mali Şube’den ayrılarak yeni kurulmuştu. Haziran ayında Mardin Kaçakçılık ve Organize Müdürü’yken İstanbul’a gelerek göreve başlayan Turhal, yeni kurulan şubesine personel ayarlamakla uğraşıyordu. Daha kendi odası bile olmayan Turhal, müdür koltuğuna oturamadan görevden alınmış oldu.


Görevden alınan bir diğer isim ise İstanbul Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı oldu. Son operasyonla hiçbir ilgisi olmayan Erçıktı, bundan önceki görevinde Gaziosmanpaşa ilçe emniyet müdürü olarak görev aldı. Çıktı bu görevden önce de İstanbul Terör Şube’sinde emniyet müdür yardımcısı olarak çalıştı. Erçıktı’nın ismi o dönem Okmeydanı’nda eyleme giden canlı bomba eylemcisini yakalamasıyla gündeme gelmişti.


Sabah operasyonuyla görevden alınan bir diğer isim İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse oldu. 7 Şubat’ta yaşanan MİT krizinden sonra Yurt Atayün’ün yerine terör müdürü olarak göreve getirilen Köse, yapılan son operasyonla hiçbir ilgisi bulunmuyor. Daha önce Mali Şube’de müdür yardımcısı olarak görev alan Köse döneminde, Bayrampaşa’da toprağa gömülü halde çok sayıda bomba bulunmuş, canlı bomba eylemi yapmak için hazırlanan iki eylemci, eylem hazırlığı sırasında yakalanmıştı.


Dün yapılan büyük yolsuzluk operasyonunu yapan iki isim ise Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı ile Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardınç’dı. Yakup Saygılı, Mali Şube’nin başına 7 Şubat’ta yaşanan MİT krizinden sonra tayin edilmişti. Ardınç ise bir süredir Organiz Şube’den sorumlu müdür olarak çalışıyordu. Ergenekon, şike gibi büyük operasyonlara ve mafya örgütlerine yönelik yaptığı operasyonla gündeme gelmişti.


Yeni müdürler atandı

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne Ömer Burak Aktaş, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne Hakan Sıralı, Asayiş Şube Müdürlüğü’ne Yusuf Bengü, Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne Aydın Yılmaz, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne Serdar Ali Tekkin görevden alınana şube müdürlerinin yerine getirilen isimler. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilen Hakan Sıralı'nın daha önce Fatih İlçe Emniyet Müdürü görevinde bulunuyordu.Diğer 4 müdürün İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde müdüriyet emrinde görev yaptığı belirtildi.


Polis müdürlerinin görevden alınması TBMM gündeminde


TBMM Genel Kurulu'nda söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan 5 şube müdürünün görevden alınmasını 'hukukun üstünlüğüne darbe' olarak yorumladı. Vural, "Hiç kimse ayıpların üstünü örtemeyecektir. Eğer bir vicdan isyanı varsa, bırakınız da kamu görevlileri çalışsın." dedi.


TBMM'deki bütçe görüşmelerine, İstanbul merkezli yürütülen yolsuzluk ve rüşvet operasyonu damgasını vurdu. Meclis Başkanvekili Meral Akşener'in yönettiği oturumda söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, operasyona ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Bütçeler önemli belgelerdir. Hem kesin hesap hem bütçeyle ilgili, sayın bakanların bütçeleri oylanmakta, yaptığı işlerin hesabı verilmekte ve bu oylama sonucunda denetim ve güven ilişkisine dayalı bir değerlendirme yapılmaktadır. Şimdi, gerçekten bu bütçeler aynı zamanda bu bütçeyi uygulayacak olan bakana da güven duyulup duyulmadığını ortaya koyan bütçelerdir. Bu bakımdan, çok önemli bir rüşvet ve yolsuzluk operasyonu devam etmekte ve bu operasyon içerisinde bazı kamu görevlileri ve bakanların ilişkileri sorgulanmaktadır. Bütçenin güvene dayalı olması çok önemlidir. Dolayısıyla bu bütçe görüşmelerinin yürütüldüğü bir ortam içerisinde birilerinin savcılıkta ama bütçelerinin Meclis'te olması, bu görüşmelerin sağlıklı bir ortam içerisinde yapılmasını engellemektedir. Bu bakımdan, eğer uygun olursa, bu bütçelerle ilgili, belki bunun sonucunda sayın bakanların değişmesi durumu olabilir, Hükümet'in alacağı takdirdir ama burada eğer biz bununla ilgili bir oylamayı yaparsak, bu sebepten dolayı ayrılmaları söz konusu olan bakanlara bir taraftan güven duymuş olacağız, bir taraftan da böyle bir hususla ilgili bir ortam ortaya çıkacak. Bu da değerli milletvekillerinin verdiği oyların yanlış anlaşılmaya sebebiyet vereceğini düşünüyorum. O bakımdan, Hükümet'in özellikle bu konuda bu bütçenin görüşmelerinin oylanmasının, bu rüşvet ve yolsuzluk operasyonuyla ilgili iddianame ortaya çıkıncaya kadar ve bununla ilgili, Hükûmetin, Sayın Başbakan'ın kullanabileceği bir inisiyatif gerçekleşinceye kadar ve milletimizi de bütçesiz bırakmamayı da dikkate alarak, 2014 yılından önce olmak şartıyla son oylamalarının ötelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Aksi takdirde, bu bütçede eğer öyle bir şey, bundan dolayı sayın bakanlarla ilgili Sayın Başbakan'ın bir icraatı olacaksa burada milletvekillerimizin yaptığı oylama güven oylamasıdır. Parlamento'nun güven duyup da daha sonra bununla ilgili bir görevden alınma gibi bir durum ortaya çıkarsa, sistem açısından sıkıntı olacaktır."


Polis müdürlerinin görevden alınmasına tepki gösteren Vural, sözlerine şöyle devam etti: "Burada Hükümet var. Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu devam ederken, bu operasyonu yapan kamu görevlilerinin görevden alınması hukukun üstünlüğüne darbedir, bu bir parti devleti anlayışıdır. Hiç kimse ayıpların üstünü örtemeyecektir. Eğer bir vicdan isyanı varsa, bırakınız da kamu görevlileri çalışsın."



http://www.zamanfransa.com/haber/tuerkiye/emniyet-te-5-sube-muduru-gorevden-alindi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder