24 Aralık 2013 Salı

Yapay kalp binlerce hastaya umut olacak

Yapay kalp binlerce hastaya umut olacak


Fransız kalp cerrahı Profesör Alain Carpentier tarafından geliştirilen 900 gram ağırlığındaki yapay kalp, gömülü elektronik donanımları sayesinde kan basıncını otomatik olarak dengeliyor. Cihaz, lityum iyon bir pil tarafından besleniyor. Karın bölgesinde bulunan bir kabloyla şarj olabilen cihazın batarya ömrü 5 saat.




Paris, Georges Pompidou Avrupa Hastanesinde, kalp cerrahı Profesör Alain Carpentier tarafından geliştirilen yapay kalbin nakli başarıyla gerçekleştirildi. Hastane yetkilileri tarafından yapılan açıklamada nakil, kalp yetmezliğinin son safhasında bulunan 75 yaşındaki bir hastaya yapıldığı öğrenildi. Operasyona katılan sağlık ekipleri, 10 saat süren nakilden sonra, yoğun bakıma alınan 75 yaşındaki hastanın bilincinin yerinde olduğunu ve ailesiyle konuştuğunu aktardı. Başaralı operasyonun ardından Cumhurbaşkanı François Hollande operasyonu yapan ekibe teşekkür mektubu yolladı.


Yapay kalbin icadı, kalp cerrahı profesör Alain Carpentier yapay bir kalbin hastaya nakledilmesi fikri, 20 yıl önce filizlendiğini söyledi. Alain Carpentier’nin Matra şirketiyle ortaklaşa kurduğu Carmat şirketi, üretilen yapay kalbin Avrupa'da ve daha sonra da ABD'de pazarlayacak. Kalp yetmezliğinin son safhasında, olan hastalara umut olan 900 gram ağırlığındaki yapay kalbin fiyatı 140 bin-180 bin Euro. Fransa'da normal bir kalp naklinin maliyeti ise 250 bin Euro.


Şirket yetkilileri, 6 ay sonra nakil yapılan yapay kalplerinin analizinden olumlu sonuçlar çıkması halinde, nakillerin yaygınlaşacağını açıkladı. Avrupa ve Kuzey Amerika'da yapay kalp teknolojisinden, dünya çapında 120 bin hastanın yararlanacağı tahmin ediliyor.



http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/aile-saglik/yapay-kalp-binlerce-hastaya-umut-oldu.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder