31 Aralık 2013 Salı

Fransa'da %75'lik vergiye onay

Fransa'da %75'lik vergiye onay


Fransa'da geliri 1 milyon euroyu aşanlar için de getirilen yüzde 75 vergi düzenlemesi, yeni yılla birlikte hayata geçirilecek.




Fransa'da ülkenin en üst mahkemesi, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ana politikalarından olan yüksek gelirli kişilere %75 oranında vergi uygulanmasını onayladı.Anayasa Mahkemesi yaklaşık bir yıl önce verginin bireylere uygulanmasını öngören önergeyi anayasaya aykırı bulmuştu.


Bunun üzerine hükümet kanun önergesini değiştirip 1 milyon Euro'nun üstünde maaşlara uygulanacak %75 oranında vergiden işverenin sorumlu tuttu. Vergi artışı iki yıllığına uygulanacağından 2013 ve 2014'te ödenen maaşları kapsayacak. Karardan dolayı bu senenin başında greve giden Fransız futbol kulüpleri, ekonomik durumlarının kırılgan olduğunu; ve kanun yüzünden çok büyük maaş alan önemli oyuncularının ülkeden ayrılabileceğini söylüyor.


Katarlıların sahibi olduğu Paris Saint-Germain, 10 oyuncularının maaşının 1 milyon Euro'dan fazla olduğunu söylüyor.


Fransa Profesyonel Futbol Kulüpleri Birliği (UCPF), Anayasa Mahkemesinin, "şirketlerin, geliri 1 milyon Euro'nun üzerinde olan çalışanları için yüzde 75 oranında vergi ödemesi" kararını adaletsiz bulduklarını açıkladı.


UCPF'nin yapılan açıklamada, Anayasa Mahkemesinin, şirketlerin, yıllık geliri 1 milyon Euro'yu geçen çalışanları için yüzde 75 oranında vergi ödemesini kabul eden kararının, futbol dünyası için üzücü bir haber olduğu belirtildi.


Bildiride, söz konusu vergi miktarının kesinlikle adil olmadığı vurgulanarak hükümete de Fransız futbol kulüplerinde rekabeti arttıracak reformlar yapması çağrısında bulunuldu.


Vergilendirmedeki yeni değişiklik ülkede 13'ü futbol kulübü 470 şirketi ve binden fazla kişiyi etkiliyor.


Yeni düzenleme, bütçeye, bir yıl içinde, 44 milyon Euro kazandıracak. İş çevreleri ve zengin vatandaşlar da vergiyi kınadı. Film yıldızı Gerard Depardieu vergiyi protesto amacıyla ülkeden ayrılmıştı.


Kamuoyu yoklamaları Fransa'da halkın büyük bir kısmının bu geçici vergiyi desteklediğini ortaya koyuyor. Avrupa'daki birçok ülkenin aksine Fransa kamu açığını azaltmak için vergileri yükseltip harcamaları düşük oranda kısıyor.



http://www.zamanfransa.com/haber/ekonomi/fransa-da-75-vergiye-onay.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder