2008 yılında Strasbourg’da kurulan (ACMFT) Türk Tabipler Birliğinin (Association Du Corps Medical Franco-Turc) amacı Fransa’da yaşayan doktor, hemşire, eczacı gibi sağlık sektöründe çalışan insanları bir araya getirerek, vatandaşlara sağlık konulu bilgilendirme toplantıları düzenlemenin yanı sıra tıp öğrencilerine de yol göstermek gibi bir hedefi var. 5 yıllık süreçte dernek, çeşitli mesleki kurs, seminer ve konferanslar düzenledi.
22 Aralık Pazar günü Nancy’de, sağlık sektörünün değişik branşlarında çalışan 30’a yakın uzmanın organize ettiği sağlık seminerine yaklaşık 400 kişi katıldı. Bu çapta, ilk defa düzenlenen seminere Strasbourg Başkonsolosu Serdar Cengiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ataşesi Arif kopuz ve Ticaret ataşesi Fisun Aktuğ da katıldı. Lorraine ve Alsace bölgelerinde faaliyet gösteren dernek yöneticilerinin de katıldığı seminer yaklaşık 6 saat sürdü.
Fransa Türk Tabipler Birliği (ACMFT) Başkanı Doktor Köksal Yeğin’in açılış konuşmasını ardından kürsüye bu kez Türkiye Cumhuriyeti Strasbourg Başkonsolosu Serdar Cengiz çıktı. Böyle bir programa katılmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Cengiz, bu gibi etkinlerin daha sık düzenlenmesinin gerektiğini söyledi. Ardından sırayla Vandouvre Belediye Başkanı Stephane Hablot, SAMU Nancy bölgesi acil servisi müdür yardımcısı Doktor Lionel Nace ve Metz Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Florent Roemer konuşma yaptı.
Programda, Türkiye kökenli doktorlar uzmanlık alanlarını tanıtıcı sunumlar yaptı. Yapılan sunumlardan sonra, katılımcılar sağlıku uzmanlarına, uzmanlık alanı ve hastalıklara dair sorular yöneltme imkanı buldu. diş hekimi doktor Bilal Özcan “Genel diş hastalıklarını”, Aile doktoru Nazmiye Güler “Kardıyovasküler riskler” Nancy Üniversitesi Hastanesi’nde görev yapan, Göz Hastalıkları Uzmanı Doktor Soydan Kurun “Göz hastalıkları ”, hemşire Türkan Fildan ise “Organ bağışı” konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
Programın ikinci kısımda tıp öğrencisi Serpil Maden “Bebek bakımı”, psikiyatri hemşiresi Davut Fidan, Psikolog Emrah Aydın, Psikoloji öğrencileri Melis Özdemir ve Gamze Birol “Psikoloji ve Deprasyon”, Eczacı doktor Ekrem Dağtekin ise “Medyada ilaçlar” konulu bir konuşma yaptı.
İlk yardım teknikleri atölyesi düzenlendi
Sağlık seminerlerinin yanı sıra Nancy, Strasbourg, Gronoble gibi Fransa’nın farklı tıp fakültelerinden gelen öğrenciler eğitim aldıkları bölümler hakkında stantlar açıp bilgilendirmeler yaptılar. Tıp öğrencileri pratik atölyelerde vatandaşlara ilk yardım teknikleri hakkında önemli bilgeler verdiler.
Bölgede iki yüz’ün üzerinde sağlık çalışanı var
Fransa Türk Tabipler Birliği Başkanı Strasbourg’da dış hekimliği yapan doktor Köksal Yeğin derneğin kuruluş amacının sağlık çalışanlarını bir araya getirmek olduğunu ve vatandaşlarımıza sağlık konusunda yardımcı olmak olduğunu söyledi. “2008’de Strasbourg’da kurulan derneğin ilk faaliyetlerinden olan halk seminerine 100 kişi katılmıştı, bu yaptığımız programa kadar gecen süreçte dernek üyelerine ve sağlık çalışanlarına iç formasyon programları yaptık, tıp öğrencileri ile veya farklı derneklerle ortaklaşa programlar düzenledik.” ifadelerini kullandı.
Hedef: Fransa Çapında bir dernek olmak
90 civarında üyesi bulunan dernek ekseri faaliyetlerini Fransa’nın doğu bölgesinde sürdürüyor. Lyon, Grenoble, ve Clermont-Ferrand şehirlerinde de şubeleri bulunan derneğin nihai hedefi Fransa çapında bir oluşum olmak. Köksal Yeğin, derneğe üye olmamış yaklaşık 200’e yakın Türkiye kökenli doktor veya sağlık çalışanı bulunduğunu söylüyor.
Köksal Yeğin, “Bu bilgilendirme programların dışında turistik ve sağlık gezi projelerimiz de var. İlk gezimizi Bosna’ya yapmayı düşünüyoruz, hem turistik hem sağlık gezisi olsun istiyoruz, hatta oradaki öğrencilerle karşılıklı stajlar düşünüyoruz. Halkımızın seminerlere göstermiş oldukları ilgiden çok memnunuz, Fransa’da yaşayan Türk kökenliler, bu kadar çok Türk doktor olduğundan haberleri yok. Tıp fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler de çok büyük destek oluyor bizlere.” şekline konuştu.
Tip Öğrencilerine tavsiyeyeler
Tıp öğrencilerinin çok yoğun çalışması gerektiğinin altını çizen Doktor Köksal Yeğin, “Şu an çok sayıda hekim, hemşire veya Türkiye kökenli sağlık çalışanı var ama çok az sayıda uzman doktorumuz var, ancak artık gençlerin uzmanlaşması lazım. Liseli kardeşlerimize de tavsiyem çok önceden hedef belirleyip, o doğrultuda çok çalışmaları lazım. Eğitimdefazla ırkçılık olduğunu düşünmüyorum, çalışıp başarılı olursan kimse hakkını yemez “ifadelerini kullandı.
Sağlığın dili, dini, ırkı olmaz
Türk Tabipleri Birliği Meurthe-et-Moselle sorumlusu Nancy hastanesi acil servis doktoru Mahmut Gündeşli “Etkinliklerin amacı insanlara faydalı olmak. Tümüyle apolitik bir oluşum. Bizim için önemli olan insan ve sağlık. Sağlığın dili, dini, ırkı olmaz.” şeklinde konuştu.
http://www.zamanfransa.com/haber/toplum/fransa-da-bir-ilk-turk-tabipleri-saglik-semineri.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder