Doktorlar, diz kireçlenmesi fazla kilo, eklem içi travma, romatizmalı hastalıklar ve metabolik hastalıklardan kaynaklandığını söylüyor.
Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mahmut Kömürcü, diz kireçlenmesi, hastalığın ortaya çıkış şekli ve tedavisine ilişkin bilgiler verdi. Kömürcü, en sık karşılaşılan diz problemi olan diz eklem kireçlenmesinin, eklem kıkırdağının zaman içerisinde bozulmasıyla ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi. Kıkırdağın yumuşamasıyla başlayan tablonun, kıkırdağın kalınlığının kaybolmasıyla devam ettiğini ve en sonunda tamamen kıkırdak kaybının ortaya çıktığını belirten Kömürcü, "Diz kireçlenmesi, kıkırdak kaybının derecesine ve oluştuğu yere göre sınıflandırılıyor. İleri evre kireçlenmelerde artık menüsküs yırtıkları da tabloya eşlik etmeye başlıyor. Diz kireçlenmesi fazla kilo, eklem içi travma, romatizmalı hastalıklar ve metabolik hastalıklardan kaynaklanıyor." diye konuştu.
SPOR HAYATI, MESLEĞİ SORGULANMALI
Diz kireçlenmesi vakasında, öncelikle hastanın daha önceden geçirilmiş bir diz travması olup olmadığının araştırılması ve kişinin sportif faaliyetleri ile mesleğinin sorgulanması gerektiğini kaydeden Prof. Kömürcü, "Bazen çocukluk çağında yaşanmış diz ve eklem problemleri de diz kireçlenmesinin nedeni olarak ortaya çıkabilir." diye ifade etti. Diz kireçlenmesinde en sık görülen belirtinin ağrı olduğunun altını çizen Prof. Kömürcü, şöyle devam etti:
"Mekanik özelliği vardır. Yani, kişi üzerine basıp yürüdüğü zaman şiddetlenir ve zaman içinde istirahat halindeyken de ağrı görülmeye başlayabilir. İkinci en sık görülen belirti ise dizde zaman zaman oluşan şişmelerdir. Bu şişlik dizin önünde, diz kapağının üstünde oluşabileceği gibi bazen de dizin arkasında bir tümör oluşumu şeklinde de görülebilir. Diz kireçlenmesinde, özelikle üçüncü evrede görülen bir diğer belirti de hareket açıklığının kısıtlanmasıdır. En sık görülen durum dizin tam açılamamasıdır. Bir başka belirti ise çok ufak bir travmayla ortaya çıkan yıpranmaya bağlı menüsküs yırtıklarıdır. Bu yırtıkları genç yaşta ciddi travmalar sonucu oluşan menüsküs yırtıklarından ayırmak ve hastayı konuyla ilgili bilgilendirmek çok önemlidir."
http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/aile-saglik/diz-kireclenmesi-fazla-kilo-ve-eklem-ici-travmadan-kaynaklaniyor.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder