Hollanda'da ilkokullarda Türkçe ve diğer azınlık gruplara anadillerinin öğretilmesi için devlet aleyhine açılan dava sonucu açıklandı. Mahkeme heyeti davayı kabul etmedi. Türk STK temsilcileri karara itiraz edeceklerini açıkladı.
Hollanda'da ilkokullarda Türkçe ve diğer azınlık gruplara anadillerinin öğretilmesi için devlet aleyhine açılan dava sonucu açıklandı. Mahkeme heyeti davayı kabul etmedi. Lahey Mahkemesi bugün açıkladığı kararda anadil eğitiminin önemli olduğunu, ancak bunun zorunlu olarak uygulanması kanaati olmadığını açıkladı.Dava sonucu ile ilgili olarak Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği'nde (HTİB) bir toplantı düzenlendi. HTİB Başkanı Mustafa Ayrancı Başkanlığında yapılan dava değerlendirme toplantısına Avukatlar Fadime Kılıç, Nazmi Türkkol ve STK temsilcileri katıldı.
HTİB Başkanı Mustafa Ayrancı, mahkeme kararına itiraz edeceklerini ve davayı bir üst mahkemeye taşıyacaklarını söyledi. Ayrancı aynı durumun Wilders davasında da olduğu gibi sonuçlandığına dikkat çekti. Ayrancı, “Davanın Avrupa'da bir ilk dava olma açısından son derece önemli. Bu konuda Hollanda'daki STK'lardan da destek vermelerini istiyoruz.” dedi.
Meseleyi Strasbourg'daki insan hakları mahkemesine taşıyacağız
Avukat Nazmi Türkkol, "Mahkeme heyeti anadil eğitiminin çocuk için önemli olduğunu vurguladı. Bunu ispatladığımız kanaatine vardı. Mahkemenin isteğimizi yerine getirmemesi karşısında, yüksek mahkemeye başvuracağız." şeklinde konuştu.
Türkkol, Lahey Mahkemesi’nin devletten korkarak bir karar verdiği yönünde bir görüşe katılmadıklarını da söyledi. Türkkol, “Kararı Lahey Temyiz Mahkemesi’ne oradan sonuç alınmaz ise Strasburg'taki İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağız. Burada en önemli argümanımız olan BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 28. ve 29. maddelerine değinilmemesini kararda büyük bir eksiklik olarak görüyoruz. Biz kısa bir süre içerisinde davayı üst mahkemeye taşıyacağız. Bunun üst mahkeme tarafından telafi edileceğine inanıyor ve güveniyoruz." dedi.
Davanın temyizden döneceğine eminiz
Avukat Fadime Kılıç ise "30 Eylül'de Lahey'de görülen dava sonuçlandı. Sonuç olarak dava lehimize sonuçlanmadı. Yalnız mahkeme anadil çocuk eğitimi için önemli olduğu kararına vardı. Daha doğrusu çocuğun gelişimi için anadili eğitimi şart denildi. Bu önemli idi. Devletin bu konuda bir özgürlüğü var. Kararda hâkimler çok çekimser davrandılar. Bu kararda ekonomik krizin de etkili olduğunu söyleyebiliriz. Davayı kabul etmemekle birlikte hâkimler bu görevi bir üst mahkemeye bırakmak istiyoruz dediler. Biz bu davayı bir üst mahkemeye taşıyacağız. Zaten kazanmış olsak ta devlet bu konuda bizim bu durumumuz kabul etmeyecekti. Üst mahkemeye taşıyacaktı. Bu durum bizim lehimize döndü. Biz artık davayı üst mahkemeye taşıyacağız. Yüksek mahkemenin kararı daha derinlemesine ele alacağından şüphemiz yok." şeklinde konuştu.
Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği Başkanı Mustafa Ayrancı, şuana kadar anadil ile ilgili olarak ülke genelinde bir buçuk ay içinde toplam 52 bin imzaya ulaşıldığını, topladıkları imzaları yakında Hollanda Temsilciler Meclisi'ne de sunacaklarını söyledi.
Lahey Mahkemesi'nde 30 Eylül'de görülen ve yaklaşık iki saat süren anadil davası duruşmasında mahkeme başkanına anadilde eğitimin neden gerekliliği konusunda avukat Nazmi Türkkol ve Fadime Kılıç bilgiler verdi. Lahey'de görülen davada avukat Fadime Kılıç ve Nazmi Türkkol mahkemeye sundukları dilekçede uluslararası sözleşmelerde ve Hollanda mevzuatında anadil eğitiminin bir hak olarak tanındığına dikkat çekti.
Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTİB), Avrupa Akdeniz Göç ve Gelişmeler Merkezi (EMECMO), Türk Danışma ve Eğitim Vakfı (SIOT) adına Türk hukukçular Fadime Kılıç ile Nazmi Türkkol tarafından bir süredir hazırlıkları sürdürülen davaya Hollanda genelinde çok sayıda sivil toplum kuruluşu da destek veriyor.
http://www.zamanfransa.com/haber/dunya/hollanda-da-anadil-egitimi-davasi-kabul-edilmedi.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder