10 Aralık 2013 Salı

Çin’de ailelerin ‘’ikinci çocuk yapabilme’’ sevinci yaşanıyor

Çin’de ailelerin ‘’ikinci çocuk yapabilme’’ sevinci yaşanıyor


Çin'in 1970'lerin sonunda başlattığı ve nüfus artışını azaltmak için getirilen ''tek çocuk politikası''ndaki kısmi serbestliğin ardından çiftlerin ikinci çocuk mutluluğu yaşanıyor.




Pekin yönetiminin, getirdiği olumsuz neticelerle uzun yıllardır eleştiri konusu olan tek çocuk politikasında kısa süre önce gevşemeye gitmesi ve çiftlerden birinin ailenin tek çocuğu olması halinde ikinci çocuk yapmalarına imkân tanıyan tasarı ülkede memnulukla karşılandı. Kısa süre önce Pekin'de gerçekleştirilen 18. ÇKP Merkez Komitesi'nin 3. Genel Toplantısı'nda ülkede artan yaşlı nüfus ve sosyal problemler göz önüne alınarak, tek çocuklu ailelere ikinci çocuk yapma hakkı getirileceği açıklanmıştı. Daha önce çiftlerin ailelerinin tek çocukları olması halinde ikinci çocuğa müsaade ediliyordu. Şimdi ise çiftlerden birinin tek çocuk olması halinde ikinci çocuğa izin verileceği açıklanmıştı.


Söz konusu adım, özellikle cinsiyet eşitsizliğini gidermesi ve iş gücü piyasasına pozitif etkisi olması bakımından doğru verilmiş bir karar olarak yorumlandı.


Daha çok şehirdekileri etkileyecek yeni uygulamanın, ülkedeki nüfus oranını çok etkilemeyeceği belirtiliyor.


Birçoğu yeni adımımın sonucu olarak doğumlarda artış beklerken, 15 ile 20 milyon kişinin ikinci çocuk yapma hakkını elde edeceği, bunlardan da yüzde 50-60'ının yeni fırsattan yararlanmak istediği kaydediliyor.


Çin'de genelde erkek çocuk tercih edildiğinden, ülkede tek çocuk politikasının da etkisiyle cinsiyet eşitsizliği ciddi sorun haline gelmişti. Geçen yılki istatistiklere göre Çin'de 100 kıza 117,7 erkek düşüyor. Normalde ise oranın en fazla 100 kıza 107 erkek şeklinde olması gerekiyor. Sonuç olarak da 15 altı yaş grubunda 25,4 milyon erkeğin artması beklenirken, ülke genelinde bu oranın ise 51,5 milyon olacağı tahmin ediliyor.


Çin'de ilk çocukların erkek olması eğilimi çok fazla. Yeni uygulamayla ikinci çocukların kız olmasını isteyen ailelerin sayısında da büyük oranda artış olabileceği ifade ediliyor. Yeni taslağın yürürlüğe girmesi halinde her yıl 1-2 milyon daha fazla doğum olacağı tahmin ediliyor.


CİNSİYET DENGESİZLİĞİ VE YAŞLI NÜFUS

Ülkedeki cinsiyet dengesizliği dünyanın fabrikası konumundaki Çin'in iş gücü piyasasını da olumsuz etkiliyor. Özellikle sanayi sektörlerinde erkeklere duyulan ihtiyaç kızlara oranla çok daha fazla. Çin'de 15-64 yaşları arasındaki çalışan nüfus azalıyor. Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, Çin'de 2010 ile 2030 yılları arasında 67 milyon iş gücü kaybı yaşanacağı ve bu sayının Fransa'nın nüfusundan fazla olduğu kaydedildi. Yine BM'ye göre Çin'in yaşlı nüfusu 2010 yılında 110 milyondan 2030 yılına 210 milyona çıkacağı, bu rakamın 2050 yılında ise nüfusun çeyreğine denk geleceği belirtiliyor.


Resmi rakamlara göre ülkede yaşlıların sayısı giderek artıyor. Cinsiyet dengesizliğine ek olarak ülkede nüfus dağılımı trendinde de endişeler artıyor. Ortalama yaşam süresinin 2010 rakamlarına göre 74,83'e çıkması ve bunun 10 yıl öncesine göre 3,43 yıl daha fazla oluşu bu endişeleri haklı çıkarıyor. Ortalama yaşam süresinin 2015'ten önce ise 1 yıl daha artarak, 75'i geçmesi bekleniyor.


Çin'in nüfusu 2010'da 1,34 milyara olmuştu ve 10 yıl içinde bu sayının 1,4 milyara çıkacağı, ancak gelecek 30 yılda azalacağı ifade ediliyor.


Çin'in nüfusunun 2026'da 1 milyar 401 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.



http://www.zamanfransa.com/haber/dunya/cin-de-ailelerin-ikinci-cocuk-yapabilme-sevinci-yasaniyor.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder